Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Művészeti vezetők

Az együttes művészeti vezetője és koreográfusa Kricskovics Antal. Művészeti munkatársa: Kricskovicsné Szilcsanov Mária. 

Kricskovics Antal:

toni-bacsi-80-eve.jpg
             1929.február 19-én született Garán, Zomborcsevics Márta és  Kricskovics  Gergely bunyevác szülők gyermeke. Középiskolai tanulmányai  befejezése  után, felkerült Budapestre, a Testnevelési Főiskolára. A    sikeres diplomázás  után felvételt nyert a hivatásos SZOT együttesbe  Molnár Istvánhoz, majd meghívást kapott a Zágrábi Lado együttesbe, ahol  három évig táncolt és koreografált. Gyűjtőmunkáját a volt Jugoszlávia  területén kezdte el Dr. Ivan Ivanesan néprajzkutató, koreográfus barátja  segítségével. Rengeteg gyönyörű, eredeti anyaggal a birtokában tért haza,    Magyarországra.

       1959-ben megalapította a Nemzetiségi Központi Táncegyüttest (a mai    Fáklya Horvát Művészegyüttes), amit azóta is töretlenül vezet és irányít.  Gyűjtőmunkáját itthon folytatta a délszlávok lakta területeken, Vujicsics  Tihamérral, aki a zenei anyagot térképezte fel, de emellett számos szlovák,  német és román gyűjtése is van ebből az időszakból. A magyarországi  görögök együttesét szintén 1959-ben alapította Belojanisz faluban és  Budapesten a Paparigasban. l5 éven át párhuzamosan vezette a görög és a nemzetiségi együtteseket. 1959-től a budapesti Szerbhorvát Általános Iskola és Gimnázium testnevelő tanára lett, majd 1976-tól 1989-ig a hivatásos Budapest Táncegyüttes művészeti vezetői feladatát látta el. Ezután nyugdíjba ment, de alkotói munkáját intenzíven folytatta, hiszen évente új művekkel mutatkozik be a Fáklya Horvát Művészegyüttessel.

   A budapesti Horvát Iskolában Kricskovics Antal által kidolgozott tanmenetből tanítja a néptánc szeretetére, felesége Szilcsanov Mária a diákokat óvodás kortól- érettségiig heti egy tanórában, majd szakkör formájában, három csoportban, alsó- felső tagozatban és gimnáziumban.

    1996-ban a Pécsi Horvát Színház Örökös Tagja lett, 2000 óta a Magyar Táncművészeti Főiskola - Címzetes Tanárának nevezték ki. Az 50 éves művészi pályája alatt dolgozott a Pécsi Balett, a Honvéd Művészegyüttes, Állami Népi Együttes, Duna Művészegyüttes, a Közép-európai Táncszínház és számtalan amatőr társulatnál. Alkotásai nagy része a folklór és korszerűség jegyében születtek, az egyetemes táncművészet szolgálatában.

Legfontosabb alkotásai:

Kilencen voltak, Szkopje '63, Iphigeneia, Elektra, Oresteia, Pygmalion, Antigone, Dionüszosz, Tékozló fiú, Triptichon a háború és békéről, Carmina burana, Relációk 1, 2, 3, Orpheus és Euridike, Sisyphus, Ruzsicsalo, Pólusok, Sabat Mater, Jób, Prometheus, Coriolanus, Paris almája, Agnus Dei, Ruth, Makar csudra, Médea, Eszter imája, Ráckevi ballada, Allegro barbaro, Mise, Magány, Bunyevác lakodalom, Sokác lakodalom, Gradistyei Iakodalom, Dodole, Égi jel, Gemmák, Napmadarak, Szulamit, Judit és Holofemész, Lucidum Intervallum, Héjanász az avaron, Üvöltő Dervisek

Kitüntetései: 

1971. A Magyar Népköztársaság Édemrend Bronz fokozata
1976. Erkel Ferenc -díj
1979. A Magyar Népköztársaság Munka Érdemrend Ezüst fokozata
1984. SZOT -díj
1989. A Magyar Népköztársaság Érdemes Művész díja
1995. A Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztje 
2004. Kisebbségekért- díj
2005. Magyar Köztársaság Tisztikereszt Kitüntetés
2005. Életműdíj
2006. Díszpolgár XVI. kerület 
2009. EuroPAS Magyar Táncdíj

Szilcsanov Mária:

    Néptánccal l966-ban kezdett foglalkozni a Fáklya Nemzetiségi Táncegyüttesben. Táncoktatói minősitést szerzett a Népművészeti Intézetben, majd a MRF-n pedagógusi diplomát. l966-tól férje, Kricskovics Antal alkotótársa. Hivatásos táncos pályáját l969-ben a MÁNE tagjaként kezdte. l982-től a Budapest Táncegyüttesnél dolgozik. 

 Főbb művei: Kalotaszegi pár, Üveges leánytánc, Kalocsai mars és a Zempléni páros. – F.sz.: Iphigeneia, Pygmalion, Zbojnici, Elektra (Fáklya Egy.), Svatovac menyasszony, Régi magyar táncok, Lagzi előtt, Székely forgatós, Enyém a menyasszony, A kiskakas, Életfa, Hegyek éneke (MÁNE). - F. kit.: Szocialista kultúráért érdemérem (l979), Antunovics dij (Főv. Horvát Önkormányzat, 2001).

    Jelenleg: Fáklya Horvát Művészegyüttes (társ)vezetője, a Tamburica utánpótlás együttes vezetője és koreográfusa.